Aardappelgratin maken

Maak de heerlijkste aardappelgratin

Aardappelgratin met sjalot en salie

Aardappelgratin met sjalot en salie

Ingrediënten:


Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 50 minuten
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...

Aardappelgratin met sjalot en salie: De aardappelgratin met sjalot en salie zijn een prima maaltijd voor iedereen. Doordat er geen vlees wordt toegevoegd kunnen vegetariërs er ook van genieten. Je zou het gerecht kunnen verrijken door het te serveren met een frisse salade zoals rucola met een mosterd vinaigrette. De aardappelgratin met sjalot bestaat verder uit zoete aardappelen en wordt op smaak gebracht met laurier, knoflook en salie. De topping wordt gemaakt van Parmezaanse kaas en paneermeel dat je zelf van oud brood kunt maken.

Bereiding Aardappelgratin met sjalot en salie:

Hak de sjalot, teentjes knoflook en de helft van de verse salieblaadjes fijn. Verder kun je de zoete aardappelen wassen en eventueel schillen als daar je voorkeur naar uit gaat. Smelt ongeveer 1 eetlepel boter in een kleine sauspan. Voeg de sjalotjes toe en bak gedurende 2 tot 3 minuten. Doe de knoflook erbij en bak nog een minuut of totdat het gaat geuren.

Nu ook de room toevoegen en aan de kook brengen. Het vuur uitdraaien, drie blaadjes salie en laurier toevoegen en zo’n 10 minuten laten intrekken. Snijd ondertussen de zoete aardappelen in rondes van een halve centimeter dik en leg ze in een ingevette ovenschaal. Je kunt ze plat op elkaar leggen of ze zijdelings langs elkaar stapelen. Verwijder de kruiden uit de room en giet het over de aardappelen.

Schud een beetje met de ovenschaal zodat je weet dat de crème er tussen vloeit. Breng op smaak met een snufje peper en zet de schaal dan op een bakplaat. Verwarm de oven op 220 graden en bak ongeveer een halfuur. Ondertussen kun je de broodkruim bereiden. Smelt de resterende eetlepel boter in een koekenpan, voeg de broodkruimels toe en bak totdat ze net beginnen te verkleuren.

Zet het vuur uit, voeg de gerookte paprika en een snufje zout toe en roer vervolgens goed. Neem de aardappelgratin met sjalot uit de oven en bestrooi met de broodkruimels en Parmezaanse kaas. Zet de ovenschaal terug en bak nog eens 20 minuten.

Controleer na 10 minuten of de broodkruimels bruin zijn geworden en of de vloeistof al is geabsorbeerd. Haal de maaltijd uit de oven, bestrooi met vers gesneden salie en laat het nog enkele minuten afkoelen.


Deel dit recept!


Recept door:

Laat een reactie achter: