Aardappelgratin maken

Maak de heerlijkste aardappelgratin

Aardappelgratin met rode ui

Aardappelgratin met rode ui

Ingrediënten:


Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 1 uur en 15 minuten
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...

Aardappelgratin met rode ui: De aardappelgratin met rode ui is een relatief simpel recept dat uit weinig toevoegingen bestaat. Wel is het opvallend dat er twee soorten aardappelen worden gebruikt, namelijk de zoete en de normale variant. Het gerecht wordt met geraspte Gruyère kaas aangevuld. Als je een andere soort, zoals Parmezaanse of andere, geraspte kaas lekkerder vindt kun je die ook gebruiken. Ook toevoegingen van kruiden kunnen de aardappelgratin met rode ui verbeteren.

Bereiding Aardappelgratin met rode ui:

Verwarm de oven voor op 200 graden en begin met de voorbereiding. Schil de rode ui en snijdt in dunne partjes of mooie ringen. Verhit de olijfolie op matig vuur in een koekenpan, voeg de rode ui toe en breng op smaak met een snufje zout. Bak gedurende 6 minuten onder regelmatig draaien totdat de ui gaar is gebakken. Ondertussen kun je de aardappelen schillen en in dunne ronde plakjes snijden.

Bedek een ovenschaal met de helft van de aardappelen en de helft van de ui. Zorg dat de plakjes aardappel elkaar steeds overlappen. Bestrooi met de helft van de geraspte Gruyère kaas. Herhaal het proces en schik de resterende aardappelen en ui bovenop. De andere helft van de kaas moet je echter nog even bewaren. Klop in een andere pan de room en laat de maïszetmeel erin oplossen.

Voeg dan ook de margarine, een snufje zout en peper toe. Verwarmen op middelhoog vuur zodat er belletjes vormen rondom de rand van de pan en verwijder dan van het vuur. Giet de room over de aardappelgratin met rode ui en dek de ovenschaal af met folie. Bak zo’n 30 minuten, verwijder de folie en bestrooi met de resterende geraspte kaas. Nogmaals 25 minuten bakken totdat het goudbruin kleurt. Laat een beetje afkoelen en serveer.

TIP: Mocht je de aardappelgratin met rode ui de volgende dag ook nog willen eten, kun je het gerecht laten afkoelen tot kamertemperatuur en in de koelkast zetten. De volgende dag zo’n 40 minuten, bedekt met folie, opwarmen op 175 graden.


Deel dit recept!


Recept door:

Laat een reactie achter: